Matchnummer: 000012207
Samling:14:30
Matchreferat: Torns IF - Vänersborgs IF
2022-10-10 15:16

Blött underlag, byte av domare och tveksamma yttranden - de tre väsentliga förhållandena för fotboll en lördag. Torns IF mötte Vänersborgs IF på hemmaplan efter en irriterande förlust i Vänersborg tidigare i år.

Matchreferatet skrivet av Morris Welinder

Efter ett kort missförstånd om vem som skulle börja matchen med drar boll Torn igång spelet. Direkt går de till anfall i form av en långboll som leder till ett skottförsök redan i första matchminuten. Dessvärre blockerade en Vänersborgförsvarare bollen och försökte själv initiera ett anfall. Direkt kunde man märka att Torn var det mer drivna laget. Hård press och endast fåtal misstag från hemmalaget. Bara fem minuter efter den första målchansen lyckas Noah Christoffersson lirka sig genom försvaret och dra till med ett kraftigt skott som räddas.

Torn fortsätter med sina anfall och första regelbrottet sker i den tionde matchminuten när Albin Broberg i Vänersborg efter en närkamp faller till sina knän likt en slagen hjälte. Kort därefter, två minuter senare, lyckas Vänersborg roffa åt sig en hörna där deras mittback Ali Al-Habobi nickar in bollen, slagen av Hani Shurrab. Efter en knapp kvart spelad leder bortalaget och Torn måste jobba hårt för att ha en chans att komma tillbaka.

Samtidigt som man ser hur Torn kämpar för att utjämna matchen, ser man också hur spelarna i båda lagen kämpar för att hålla sig kvar på fötterna. Regnet några timmar tidigare har fortfarande inte torkat och skapar många bekymmer för den pågående matchen. Passarna går lite längre än tänkt och att ändra riktning går inte lika snabbt som vanligt. Detta uppmärksammas tydligt då två spelare halkar tillsammans i en närkamp. Den ena efter den andra. Det blöta underlaget rådde inte endast på utespelare då Rasmus Norlander vid inspark råkar träffa vad man kan förmoda är en tvååring i publiken.

Den första halvlek går mot sitt slut och de båda lagen spelar som om att bollen brinner. Snabba och långa bollar fram och tillbaka. Flera missade målchanser från båda lagen och halvleken avslutas efter Noah Christoffersson precis missar ett skott lagt i högra hörnet.

En kortvarig paus senare kan andra halvlek ta in början. Relativt lugn start av andra halvan av matchen. Bollen är i konstant rörelse men håller sig någorlunda runt mitten av planen och lagen delar jämt bollinnehavet. Den första stora händelse efter pausen sker när Torns försvarslinje påverkas av det blöta underlaget och slarvar bort bollen. Vänersborg utnyttjade ögonblicket och fick in ett skott som parerades av Rasmus Norlander. Men innan faran var avvärjd lyckades Vänersborg skjuta ytterligare ett skott som återigen gick direkt på Rasmus.

Torn låg på med sin höga press och först nu lade man som åskådare märke till Vänersborgs huvudtränare, Andy Kilner. Engelsmannen är inne på sin tredje säsong som tränare för laget och har skapat ett rykte att utgöra sig mer verbal är de andra tränarna. Svordomar och andra vulgära yttranden hördes runt Tornvallen när även de minsta misstagen görs av Vänersborg. Mest var det Nils Svensson och Fabian Falkstrand Ransjö som fick höra kritik som “Nils, what are you doing!” och “Fabbe, get a f*cking grip!”, av Andy.

Efter flertal liknande yttranden blev matchen mer en fysisk kamp. Tuffa närkamper och hårda tacklingar uppstod på planen, vilket resulterade i gult kort Amir Ayari i Torn. Kort därefter byts Osama Khattab in mot Ossian Hallberg. Sekvensen efter hamnar Torns Tobias Karlsson i närkamp med Vänersborgs Sandigi Jobe, där det slutar med att Sandigi faller till marken, uppenbarligen av smärta. Denna incident tog tre av matchens minuter där Sandigi valde att ligga kvar på marken i två. Tobias spelade vidare oberörd.

Torn letade ivrigt för ett sätt att kvittera men gång på gång stängde anfallen ner av bortalaget. Tempot i matchen var högt och stämningen mellan de två avbytarbänkarna blev allt sämre efter Andy Kilner valde att yttra helt opassande ord till Omar Khattab på Torns bänk. Ett beteende som onekligen ska vara förbjudet då Andy överskred en gräns ingen bör göra, speciellt på en fotbollsplan. Spelet fortsatte och Torn gjorde två snabba byten. Olof Gullberg och Edvin Svalling byts in för Niclas Lundberg och Måns Hofvander.

Hemmalaget fortsatte sin jakt efter kvittering och Vänersborg gjorde vad de kunde för att hålla tillbaka och utöka ledningen. Två täta anfall från vardera sida som definitivt kunde slutat i mål. Bollinnehavet skiftar konstant och när matchen närmar sig sin 80:nde minut byts Omar Khattab in mot Amir Ayari. Bara sekunder senare blir olyckligtvis domaren stämplad av en Vänersborgs spelare och behövs bytas ut efter en lysande prestation. Spelet fortsatte först åtta minuter senare med endast två domare kvar då det inte fanns någon på läktaren som kunde ta över domarrollen.

I ett av matchens sista anfall lyckas Torn peta in bollen i nätet men beklagligtvis var bollen offside. Då det endast fanns två domare kvar var det ett beslut som ifrågasattes av de flesta i publiken. Men som många redan vet - Domaren dömer, publiken hejar. Med få minuter kvar använde Vänersborg sina bollinnehav till att försöka maska så mycket tid som möjligt. Detta är en taktik som ofta funkar för utespelare. Detsamma kan inte sägas för målvakter. Därför fick målvakten Sebastian Ekholm ett gult kort när han tog alltför lång tid på sig att få bollen i spel. Matchen slutar efter Vänersborg dragit ut på tiden genom alla medel de kunde hitta.

Ett bittert resultat efter att matchen varit så jämn. Slutresultat: Torns IF 0-1 Vänersborgs IF