SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Torns IF
En klubb - ett hjärta
Herr

Intervju med Aron Ingemarsson
2022-09-28 08:35
Aron Ingemarsson. Foto Gabriella Caleres

Aron ses ofta på Stångby IP som tränare för både herrlaget och P07.  Vi fick en pratstund med Aron.

Vi passade på att haffa Aron mellan två träningar, och bad honom att berätta lite om sig själv.
- Jag kommer från Halland, på landet utanför Laholm, och började mina fotbollsdagar i den lilla
föreningen Genevad/Veinge IF. Jag var föreningen trogen från knattespel, genom ungdomsåren och hela vägen upp i seniorlaget.


Aron berättar att moderklubben och byn faktiskt inte är helt olik Torns IF och Stångby, även om föreningen inte riktigt gjort samma resa. Under sina många år i föreningen verkade han bland annat som assisterande damlagstränare och styrelseledamot. Aron hade samma tränare från ungdoms- upp till seniorlaget, i vilket han debuterade vid 15 års ålder och sedermera också blev spelande assisterande tränare i på mittfälts- och backpositioner.


Förutom all praktisk erfarenhet vidareutbildade han sig dessutom under ett år på högskolan i Halmstad inom fotbollsteori och praktik, vilket resulterade i ett UEFA A-diplom och väckte lusten att fortsätta utvecklas som tränare. Ungefär samtidigt insåg Aron att han förmodligen skulle kunna bli en bättre tränare än spelare.


2017 flyttade han ner till Lund för att plugga till civilingenjör inom industriell ekonomi. Fotbollen hölls vid liv genom spel och tränaruppdrag i Teknologkårens IF. Men Aron sökte nya utmaningar med plats för mer eftertanke. Samtidigt läste han en kurs på distans vid Göteborgs Universitet om fysisk belastning, träning och matchanalys inom lagidrott. När det blev dags för projektarbete tog Aron kontakt med Richard ”Kalle” Ringhov via en bekant, och genomförde sen en studie om självupplevd belastning i herrlaget.

 

Suget att vilja jobba som tränare igen tillsammans med att ha fått en bra bild av föreningen fick honom att höra sig för om möjligheten att engagera sig i ett ungdomslag, vilket resulterade i att han 2021 blev huvudtränare för P07 (först tillsammans med Torbjörn Persson och nu även Albin Gustafsson). Sedan dess har han blivit alltmer involverad i föreningen och är nu dessutom en del av tränarstaben i herrlaget (tillsammans med Nima Mahoutchian och Kalle Ringhov).


Varför ville du egentligen bli fotbollstränare?
-Jag var för kass som spelare! Säger Aron med ett brett leende, men fortsätter sen att entusiastiskt förklara att han helt enkelt tycker att fotboll är otroligt roligt. Samtidigt har han ett starkt intresse av ledarskap, fysiologi och psykologi som alla är viktiga aspekter av fotboll. Även om spelarkarriären var över, ville han fortsätta med fotboll på något sätt, och efter att ha fått blodad tand av utbildningen fanns en önskan om att fördjupa sig på en högre nivå.

 

Han ville helt enkelt omsätta sina kunskaper i praktik i en stimulerande miljö.
När vi frågar om hans roll i tränarstaben på seniorsidan, så lyfter han först och främst Kalle och Nima och deras erfarenhet av både ledarskap och den högre nivån. Aron beskriver att han hjälper till med träningar och försöker vara en resurs så att de flyter bättre.
- Jag kan också sitta på läktaren med fågelperspektiv och iaktta, bidra med matchanalys i efterhand, planera träningar och hålla i övningar. I början handlar det såklart mest om att lära känna alla för att se successivt ta mer plats och ansvar och växa in i det. Det har känts väldigt bra, jag har fint stöd av ledarna och övriga kring laget liksom spelarna. Det är väldigt lärorikt, och en annan nivå än jag tidigare upplevt.


Hur är du själv som tränare?
- Som tränare är jag väldigt pragmatiskt lagd, och med det menar jag att vill spela en fotboll som är vägvinnande utifrån spelarna jag har och deras styrkor och svagheter. Jag anser inte att det finns ett rätt sätt att spela på, men det är viktigt att man är tydlig med vad vi som lag prioriterar att göra. I övrigt anser jag mig vara ganska bra på det mesta men har inte riktigt utvecklat en riktig spetskompetens ännu. Jag är väldigt intresserad av alla delar, spelet, tekniken, psykologin och fysiologin, och tycker det är viktigt att koppla ihop dem.

 

När man gör det ser jag det också att det är möjligt att utveckla
detaljer för varje individ, oavsett hur ung eller gammal en spelare är. Det jag jobbar med främst att förbättra just nu är att snabbt analysera och läsa av motståndare från bänken. Föga förvånande är det lättare att komma på lösningar när man ser om matchen i efterhand.


När vi frågar om likheter och skillnader mellan att träna ungdomar respektive seniorer, svarar Aron att glädje på träning är viktigt oavsett ålder! Liksom att känna in gruppen, jobba med gruppdynamik och motivation hos grupp och individ. Vad gäller skillnader så handlar det mer om kravställningen, nivån spelarna är på och typer av övningar.


- Även om samma glädje kan finnas så är det ett annat allvar i herrlaget. Men det varierar, till viss del är det väldigt likt men i andra avseenden finns stora skillnader. Att vara verksam inom bägge lagen ger också stora möjligheter till lärande, jag får chans att ta del av Kalle och Nimas erfarenheter och upplägg, kommunikation och fokus. De kan mycket fotboll och för mig blir det som en genväg till att våga testa och lära mig att av det samtidigt som jag drar nytta av andras erfarenheter. Till stor del är det samma saker man jobbar med men kan skilja sig hur man hur man tar sig an det.


Aron tycker att det på många punkter är lika när det kommer till vilka egenskaper som är viktiga för en spelare. Bra spelförståelse ger till exempel stora fördelar oavsett ålder. Han beskriver att det fortfarande är mycket grundläggande arbete med ungdomarna medan det för seniorerna kan vara mer taktiskt, även om man fortfarande vill utveckla spelarna. Ungdomar är mindre färdiga och mer formbara, men oavsett ålder spelar villighet in. Beträffande favoritövningar så gillar han att variera och ständigt testa nya saker vilket kan vara enklare med ungdomarna, och att det med dem finns mer utrymme för kreativitet.

 

Aron berättar att han ständigt söker nya sätt att jobba med specifika delar och få fram beteenden och aktioner, oavsett ålder på spelarna. Det roligaste med att vara tränare i Torn upplever han vara gemenskapen, möjligheten att utvecklas som person och tränare och att få vara del av föreningens och spelarnas utveckling.


Apropå det, vad betyder Tornandan för dig?
- Tornandan för mig genomsyrar den familjära känslan i föreningen där man utan tvekan ställer upp för varandra och hjälps åt med stort och smått. Man har stor respekt för varandra oavsett lag; det finns ingen hierarki utan fokus ligger på samarbete. Det visar sig inte minst när man en vanlig vardagskväll ser flera barn- och ungdomslag samsas med seniorlagen om samma träningsplan! Man löser saker med de resurser man har, man vågar ge folk chansen och ha utbyte mellan lag över gränser och åldrar. Det finns en tydlig identitet, och det är slående hur stort engagemanget i föreningen är sett till hur små vi är!


Man har lyckats förfina, utveckla och behålla engagemang under många år, inte bara genom enstaka eldsjälar utan många och det lever vidare. Man hjälps åt som en grupp med olika kompetenser och det finns över lag ett modernt ledarskap med öppna dörrar och högt i tak.


Utöver sitt breda uppdrag i Torns IF och studier, så deltidsarbetar Aron på Axis. På den lilla fritid som blir över försöker han hålla i gång sin egen träning så gott det går.
- Annars blir det mest att umgås med vänner eller hitta på någon icke-fotbollsrelaterad aktivitet. Blir några timmar i soffan också för att slappna av och försöka stänga av hjärnan. I övrigt spenderar jag större delen av min tid på Torn dit cykeln bär i princip varje dag! 


Slutligen, hur ser framtiden ser ut?
- Det mesta jag har gjort, har jag liksom halkat in på via ett bananskal vilket verkar vara vinnande koncept! Så länge jag utvecklas som person ser jag mig själv fortsatt inom föreningen, där även andra roller inom förenings- och organisationsutveckling kan vara intressanta. Jag trivs bra med livet och känner att jag utvecklas, man behöver inte ha så bråttom! Jag har gått min egen väg som jag är nöjd med.


Fem snabba...
Favoritlag? Följer inget lag. Har egentligen aldrig varit supporter på det viset, jag är den enda intresserade i min familj men älskar sporten i sig.
Favoritliga? Förmodligen Premier League. 
Bästa maten? Grillad lax med klyftpotatis.
Musik? Gärna gubb- och folkrock, influerad från pappa med förkärlek till Dire Strait och Pink Floyd. Men i allmänhet allätare som i mitt övriga liv!

Bästa resmålet? Hawaii eller Nya Zeeland.


Tack för pratstunden, lycka till med vad du än tar dig för framöver Aron!


Nyhetsarkiv
Välkommen 20242024-01-07 20:46
Välkommen till 20232023-01-01 17:30
Inför Torns IF - Gais2022-08-19 22:15
Tobbe är klar2022-07-20 15:00
Inför GAIS - Torns IF2022-05-06 19:00
Förlust mot IFK Malmö2022-03-13 21:53
Vinst igen för Torns IF2022-02-12 16:47
Tack till spelare2022-02-08 14:08
Nya tränare i herrlaget2021-12-08 21:51
Lundaderby på fredag2021-08-10 11:00
Kollaps i Lundaderbyt2021-06-21 16:30
Storseger mot IFK Malmö2021-03-24 19:51
Årskort 20212021-02-19 16:40
Seger över IFK Malmö2021-02-14 11:50
Tack Alexander Ekström!2021-01-07 11:45
Årets Tornare 20202020-12-22 13:30
Tack Robin Lindroos!2020-12-20 17:30
Förlust mot Lunds BK2020-11-11 17:00
Dino Mesic är tillbaka2020-08-21 10:25
Vi arbetar oss uppåt2020-08-07 09:15
Intervju med Rebin Asaad2020-06-09 18:05
Intervju med Noor Zadran2020-04-13 08:50
Intervju med Eddie Tran2020-04-07 13:20
Premiärträningen 20202020-01-16 18:05
Torn klart för DM-final2019-09-25 12:00
Tre nyförvärv klara2019-01-05 12:45
Årets Tornare 20182018-12-17 11:11
Torns IF 20182018-04-05 07:46
Unga - Gamla 4-32018-02-09 07:51
Herrseniorernas historia2018-01-29 10:05
Nu är vi igång 20182018-01-19 11:15
Serien lottad2017-12-21 13:05
Två omgångar kvar…2017-10-02 15:21
DM-finalen spikad2017-09-28 13:56
Svenska cupen lottad2017-08-03 13:23
Lunds BK - Torns IF, 0-02017-04-13 21:57
Nyförvärv nummer 62017-02-08 16:05
Nyförvärv nummer 52017-02-02 07:30
EMEKcupens slutspel2017-01-30 12:59
EMEKcupens gruppspel2017-01-24 08:10
EMEK-cupen2017-01-17 15:52
Nyförvärv nummer 32017-01-01 14:00
Nyförvärv nummer 22017-01-01 13:00
Nyförvärv nummer 12017-01-01 12:00
 
Huvudsponsor
Sponsorer
Twitter
Facebook
Instagram