Derby mot Lunds BK på fredag
2018-07-13 08:00
Nu på fredag 13 juli är det dags för matchen som de senaste säsongerna har blivit en av årets absoluta höjdpunkter. Hemmaderbyt mot Lunds BK! Avspark klockan 19:00. Välkomna till en rafflande fredagskväll på Tornvallen!
För tredje året i rad spelar Torn och Lunds BK i samma serie. Lagen kan varandra utan och innan då fredagens match blir det tionde (!) mötet mellan lagen inom loppet av två och en halv säsong.

Samtliga nio matcher matcher mellan lagen sedan 2016 har varit jämna och ovissa in i det sista, ändå har Torn lyckats hålla förlustnollan intakt. De första fem mötena slutade oavgjort, därefter har det blivit fyra raka uddamålssegrar för Torn. Närmast att besegra Torn var Lunds BK i seriematchen på Tornvallen år 2016 då Krubban hade en 2-0-ledning när matchen gick in i den 90:e minuten, men Torn kunde göra två mål i en stark slutforcering och få med sig en poäng.

Såväl Torn som Lunds BK har avancerat i seriesystemet sedan lagen möttes för första gången i seriesammanhang för lite drygt två år sedan. År 2016 var Derbyt i division 2 ett mittenmöte där inget av lagen var nära varken avancemang eller nedflyttning.

Förra sommaren sattes publikrekord på Tornvallen när Lunds BK var på besök. Torn gjorde segermålet redan i matchens första minut och höll därefter undan. Då var Derbyt ett toppmöte i Division 2 där Torn som bekant vann serien före Lunds BK och båda lagen avancerade till division 1.

Senast lagen möttes var i årets seriepremiär på Klostergården. Då kopplade Torn ett tidigt grepp om händelserna i medvinden och hade en tidig 2-0-ledning. Lunds BK skulle dock komma tillbaka och de reducerade till 1-2 tidigt i den andra halvleken, men man lyckades inte i jakten på ett kvitteringsmål utan Torn kunde hålla undan och vinna med 2-1. Det är för övrigt den match på Klostergården som har varit målsnålast av alla så här långt i seriespelet.

Lunds BK har nämligen en lite egendomlig resultatrad så här långt när halva seriespelet är avklarat.

Hemma på Klostergården har Lunds BK 24-20 i målskillnad på åtta spelade matcher, vilket ger ett målsnitt på 5,5 mål/match. På bortaplan har det däremot blivit betydligt färre mål i Lunds BK:s matcher, och där har man en mer ”normal” målskillnad på 7-6 efter sju spelade matcher. Lunds BK har gjort en bra första hälft av seriespelet som nykomlingar och hållit till på övre halvan av tabellen hela säsongen. Dock har prestationen varit ojämn och man har varvat riktigt bra resultat med mindre goda insatser. Lunds BK ligger på en sjätte plats i tabellen och är, näst efter serieledande Mjällby, det lag i serien som har gjort flest mål så här långt. Man har även seriens skyttekung Andreas Birgersson som redan har hunnit med att göra 14 mål i seriespelet. Birgersson stod för två av målen när Lunds BK vann med övertygande 4-0 mot Ängelholm i lördags.

Torn har varit mer stabila så här långt i seriespelet. Man har inte gjort i närheten av lika många mål som Lunds BK, men man är också det lag i seriespelet som har släppt in minst mål. På de första 15 seriematcherna har det bara blivit två förluster för Torns del och laget ligger på en tredjeplats, sju poäng före Lunds BK. I söndags vann Torn på bortaplan mot Husqvarna med 1-0, trots att man åkte på en målchansutvisning redan i den första halvleken.

På fredag är det alltså dags för de båda Lundaklubbarna att ännu en gång drabba samman i vad som brukar kallas ”Slaget om Lund”. I år är det alltså i division 1 mellan två nykomlingar som båda har överraskat positivt så här långt i seriespelet!

Sett till hur det har sett ut i samtliga tidigare Derbyn så kan vi nästan utlova att det i alla fall kommer att bli en spännande match, förhoppningsvis också med trevlig stämning och en av säsongens bästa publiksiffror!

Välkomna till en rafflande fredagskväll på Tornvallen!

Text: Andreas Wallerstig

Tränarkommentar:
Ett derby är alltid ett derby men vi fokuserar på de tre poäng som ska in på kontot. Funderar man för mycket så tappar man fokus. Vi har en lång och bra period bakom oss och det tar med med oss in i matchen idag.