Glädje i Torn efter kvitteringen i 91:a minuten. Foto: Göran Lenz/apb.se
I en mycket spännande drabbning blev det till slut delad pott mellan KSF Prespa Birlik och Torns IF.
Länkar:

Sammanfattning:

I dag var det mycket nära att Torns långa svit med förlustfria matcher i seriespelet sprack. Samtidigt var Torn mycket nära att avgöra matchen på övertid. På det hela taget får Torn dock vara nöjda med en poäng idag när man för tjugonde (!) gången i rad gick ifrån en seriematch utan att ha förlorat.

Dagens match spelades på ett regnigt Heleneholms IP i Malmö och det var Torn som inledde bäst. Direkt efter avspark gick Torn till attack och kom till ett öppet läge från vänster. Vinkeln var dock ganska snäv för Andreas Åkerlund och målvakten kunde rädda genom en fotparad.

Torn fortsatte att oroa hemmalaget i matchinledningen, redan efter tolv minuter hade laget gjort två mål som båda blivit bortdömda för offside. Det såg inte ut som några klara offsider, men samtidigt så är det svårt att ifrågasätta domarens beslut från vår position på läktaren så avblåsningarna kan mycket väl ha varit korrekta.

Efter en fin inledning från Torn så kom hemmalaget in i matchen och båda lagen hade sina starka perioder i den första halvleken. Mittdelen av halvleken tillhörde mestadels Prespa Birlik som gick mycket på omställningar i den första halvleken och på en av dessa fick man iväg ett distansskott som gick i ribbans överkant.

Hemmalaget hade även en farlig frispark som gick i utsidan på burgaveln mitt i den första halvleken.

Mot slutet av den första halvleken hade Torn en ny bra period och kom till ett par vassa avslut. Prespa Birlik höll så när på att göra ett självmål när Torn var farligt framme några minuter före pausvilan, men målvakten räddade situationen genom en fin benparad.

Ställningen i halvtid var 0-0, det var en jämn första halvlek som dock kanske gick något i Torns favör.

I den andra halvleken var den hemmalaget Prespa Birlik som inledde klart bäst. Redan efter ett par minuters spel hade man skapat ett par chanser. Torns ersättare på målvaktspositionen, Gustav Sjöberg, kom in senast mot Asarum i slutet av matchen och blev matchhjälte genom en straffräddning. Även idag skulle han spela en viktig roll i andra halvleken.

Gustav stod för en riktigt bra räddning i den 48:e minuten när han fick förhindrade ett till synes givet mål och fick ut bollen till hörna. Dessvärre hjälpte det inte då Prespa Birlik kunde trycka in den efterföljande hörnan från nära håll. 1-0 till hemmalaget i matchminut 49.

Efter hemmalagets ledningsmål skapades det chanser åt båda håll. Det ska dock erkännas att Prespa Birlik skapade både fler och klarare målchanser än vad Torn gjorde.

Hemmalaget var två gånger nära att utöka sin ledning ganska kort efter målet. Först hade man ännu en farlig hörna som Gustav räddade på mållinjen tack vare sina snabba reflexer. Några minuter senare hade man ett avslut som gick i stolpen.

Med timmen spelad var Torn framme och hade ett bra avslut genom Tobias Karlsson, men bollen träffade ribban.

Några minuter senare kontrade Prespa Birlik sig till ett friläge, men Gustav Sjöberg stod för ännu en riktigt bra räddning på avslutet.

Det såg jobbigt ut för Torns del när matchen gick in i slutkvarten. Torn flyttade upp Niklas Nilsson i anfallet och gick ner på en trebackslinje i ett försök att få till en kvittering.

Några minuter före full tid så fick hemmalaget en frispark i bra läge. Bollen såg ut att vara på väg in i det vänstra krysset, men på något sätt lyckades Gustav i målet styra bollen i stolpens insida och förhindra bollen från att leta sig innanför målramen.

Klockan tickade upp mot 90 minuter. Med cirka halvminuten kvar att spela av ordinarie tid började delar hemmapubliken sjunga och stämningen var på topp på Heleneholms IP. Men Torns IF är ett lag som inte ger upp i första taget och ännu en gång skulle man komma tillbaka när de flesta nog trodde att det var avgjort.

I slutsekunderna av ordinarie tid lyftes en boll in från högerkanten och i straffområdet lyckades Patrik ”Putte” Östlund få någon kroppsdel på bollen så att den nätt och jämnt passerade mållinjen när matchuret precis hade passerat 90 minuter!

Stor glädje bland de tillresta Tornsupportrarna samtidigt som det var frustrerat bland hemmafansen som nog redan hade räknat med att tre poäng var i hamn.

Målet gav Torn ny energi och i den 92:a minuten skapade man ett jätteläge för att få med sig alla tre poängen hem till Stångby när inhopparen Adrian Podsiadly avancerade in i straffområdet från vänster och kom ungefär till straffpunkten innan han tog ett avslut där han dessvärre inte fick någon bra träff på bollen.

Matchen slutade 1-1 och det var som sagt ett resultat som Torn på det hela taget får vara nöjda med. Prespa Birlik var klara favoriter till seriesegern inför säsongen och man är fortfarande med i racet, men laget hade nog behövt en seger idag. Nu måste man förlita sig till att många resultat går lagets väg utöver att man behöver vinna sina återstående matcher.

Det återstår nu fem omgångar av seriespelet. Inför den här omgången ledde Torn serien med fyra poäng före Hässleholms IF vars bortamatch mot Asarum sköts upp på grund av vattensjuk plan idag. Vinner Hässleholm den uppskjutna matchen i veckan så är laget bara två poäng bakom Torn. Om en vecka möts de på Tornvallen i vad som kan vara en ren seriefinal.

Samtidigt går Torns lokalkonkurrent Lunds BK som tåget och tog idag sin femte raka seger. Laget knaprar in på Torns försprång och skillnaden mellan Lundalagen är nu bara fyra poäng.  Just nu är det två Lundalag i topp, men Hässleholms IF kan som sagt passera Lunds BK om man vinner den uppskjutna matchen i veckan.

VI har en mycket spännande avslutning på seriespelet att se fram emot!

Text: Andreas Wallerstig

Tränarkommentar:

Känslan kan beskrivas på två sätt.

1) En poäng är bra idag med tanke på antalet målchanser och ramträffar i Prespas favör, så ur den aspekten känns det rätt att vi jublade efter matchen. Samma sak att vi kvitterade så sent som i 91:a minuten.

2) Att vi sedan efter kvitteringen har ett helt öppet läge från straffpunkten, då känns det helt plötsligt annorlunda....Hur som helst. Vi har ett friläge efter 8 sekunder och den bör sitta men målvakten gör en bra räddning. Sedan är det ställningskrig och tuffa närkamper i vätan. Prespa har en lyftning i ribban också.
I andra skruvar Prespa upp tempot direkt och känslan är att dom måste gå för det eftersom dom måste ha tre poäng. Kommer inte ihåg allt som hände men friläge hit och dit, ramträffar och öppna spjäll i takt med att vi jagade kvittering.
När vi sedan kvitterar i den 91:a minuten genom Putte på en hög boll i straffområdet så känns det som en vinst, dock hade vi som sagt jublat så det hade hörts till Lund om Adrian satt sin chans direkt efteråt.

Vill också nämna Gustav. Han gör en helt fantastisk insats i mål. Vet inte hur många räddningar han gör idag, kul och verkligen värd ett omnämnande.