SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Torns IF
En klubb - ett hjärta
Herr

Summering av vårsäsongen
2017-07-11 15:16
Torn avslutade vårsäsongen på bästa sätt med Derbyseger inför rekordpublik. Foto: Göran Lenz/apb.se
För att det inte ska bli alltför långt mellan uppdateringarna här på hemsidan passar vi på att summera en riktigt väl genomförd vårsäsong såhär mitt under sommaruppehållet.
För två veckor sedan idag avslutade Torn sin kanske bästa vårsäsong någonsin. Inte sedan år 2007 i division 5 har Torn radat upp en liknande svit av förlustfria matcher. Åtta raka vinster i tävlingsmatcher som Torn har för närvarande är förmodligen ett nytt klubbrekord. Räknar man antalet tävlingsmatcher utan förlust så är Torn för närvarande uppe i 15 stycken på rad, varav tretton av dem i seriespelet!

Redan på försäsongen såg det bättre ut än på länge. Torn hade inför årets säsong fått in några intressanta nyförvärv som skulle visa sig ta plats i startelvan.

Torn gjorde många riktigt bra insatser i träningsmatcherna mot kvalificerat motstånd. En enda förlust blev det under försäsongens träningsmatcher och den kom något överraskande mot division 3-laget Eslövs BK. Torn kommer dock att få möjlighet till revansch då lagen kommer att mötas igen i kvartfinal i DM i mitten av augusti.

När det var dags för seriespel så skulle Torn inleda med tre raka bortamatcher. Premiären spelades mot IFK Malmö på Malmö Stadion. Det var Torns första naturgräsmatch för året och det kändes som om man inte bemästrade underlaget till en början. Med timmen spelad stod det 3-0 till IFK Malmö och Torn hade verkligen inte fått den start på seriespelet som man hoppats på. Torn ryckte upp sig i slutet av matchen och var inte långt ifrån att komma ikapp, men matchen slutade 4-3 till IFK Malmö.

Redan i omgång 2 var det dags för seriens första Lundaderby när Torn gästade Lunds BK på Klostergården. Det var femte gången lagen möttes inom loppet av ett drygt år och också femte gången som matchen slutade oavgjord, 0-0. För Torns del var det dock en uppryckning jämfört med premiären och i den första halvleken borde Torn ha gjort mål på någon av de möjligheter man skapade.

I omgång 3 åkte Torn till Hässleholm för match mot IFK. Torn tog ledningen, men ett självmål hjälpte hemmalaget till en kvittering. Torn kunde dock säkra sin första seger i seriespelet när man till slut avgjorde på straff cirka tio minuter från slutet, 1-2. André Johansson gjorde Torns båda mål.

I den fjärde omgången var det äntligen dags för hemmapremiär och Torn ställdes mot Kvarnby IK. Det var en match som Torn dominerade klart men där Kvarnby stretade emot länge och lyckades freda sitt mål från påhälsning. Tjugo minuter från slutet fick Torn dock äntligen utdelning när Patrik ”Putte” Östlund fick hål på gästerna och några minuter senare fastställde Putte också slutresultatet till 2-0.

Omgången därpå var det en svår bortamatch mot IFK Berga för Torns del. Berga tog ledningen tidigt i matchen men Torn kunde vända genom två mål av Patrik Östlund. Dessvärre åkte Torn på ett tungt poängtapp i slutminuterna då Berga kvitterade till 2-2.

I omgång 6 väntade hemmamatch mot Räppe GOIF. Torn tog ledningen tidigt i matchen genom Andreas Åkerlund och 1-0 stod sig halvleken ut. I den andra halvleken hade Torn det jobbigt när Räppe jagade en kvittering och var nära att lyckas flera gånger. I den 78:e minuten kunde dock Andreas Åkerlund göra sitt andra mål för dagen och efter det hade Torn inga problem att kontrollera matchen och vinna med 2-0.

Bara två dagar efter matchen mot Räppe var det dags för Torn att gå in i årets DM-turnering. Torn ställdes hemma mot division 4 laget Staffanstorp United och man kunde ta en komfortabel 3-0-seger utan att förta sig i en match som man dominerade fullständigt.

Därefter var det dags för den sjunde omgången i seriespelet där Torn ställdes mot Asarum på bortaplan. Asarum är ett lag som Torn aldrig har besegrat och det gjorde man inte heller denna gång. Trots att det inte saknades möjligheter för Torn att avgöra i den andra halvleken så slutade matchen 0-0.

Med sju omgångar spelade hade vi kommit halvvägs in i vårsäsongen. Serien var nu ett riktigt getingbo med hela fem lag som toppade serien på 13 poäng. Samtidigt som Torn skuggade topplagen så hade man ett riktigt tufft spelschema framför sig då man skulle möta fyra av dem i följd.

I omgång åtta gästades Torn av förhandsfavoriterna Prespa Birlik och det skulle visa sig bli en riktigt välspelad och jämn match med få målchanser. Efter en mållös första halvlek så resulterade ett långt uppspel från Torns målvakt Philip Mårtensson i att Patrik Östlund fick ett friläge efter att bollen gått över gästernas backlinje. Östlund lobbade kyligt in 1-0 till Torn i den 56:e minuten. Några minuter senare hade gästerna sin bästa kvitteringsmöjlighet i samband med en hörna, men Torn lyckades freda sitt mål och vann matchen med 1-0. Detta var en riktigt bra match efter en inledning på seriespelet där Torn inte haft så många toppinsatser, trots en hyfsad poängskörd.

Fyra dagar senare väntade en ny hemmamatch när Torn tog emot serieledande Österlen FF i omgång nio. Det skulle visa sig att Torn hade konserverat den fina formen och det goda självförtroendet från föregående match. Torn skapade mängder av möjligheter i början på matchen och efter 25 minuters spel stod det 3-0. I början av den andra halvleken kom också 4-0 och matchen var definitivt avgjord. Patrik Östlund stod för tre av målen och spelade fram till det fjärde. Österlen tröstmålade i slutet och reducerade till 4-1. Detta mål skulle visa sig bli det enda mål som Philip Mårtensson tvingades släppa förbi sig på åtta tävlingsmatcher på Tornvallen denna vårsäsong!

Omgång tio bjöd på en ny toppmatch. Torn skulle spela en få förhand väldigt svår bortamatch mot Hässleholms IF som fram till dess inte hade tappat poäng hemma på Österås IP. Torn var dock i kanonslag just då och man vann matchen med odiskutabla 5-1 och gjorde enligt rapporterna sin kanske bästa match under hela vårsäsongen.

Efter tre raka segrar var Torn nu uppe i serieledning efter tio spelade omgångar. I omgång elva väntade Lindsdal på hemmaplan. Lindsdal hade varit i serieledning några omgångar tidigare, men fallit tillbaka något. Torn dominerade den första halvleken klart mot Lindsdal. Niclas Lundberg gav Torn ledningen knappt halvvägs in i den första halvleken och André Johansson gjorde 2-0 på straff några minuter senare. Det hade kunnat bli fler mål om det inte varit för att gästernas målvakt storspelat. Andra halvlek var jämnare, men Torn hade bra kontroll och kunde vinna med 2-0.

Därefter var det dags för en ny DM-match. Ännu ett Lundaderby på Klostergården och eftersom det var åttondelsfinal i DM så stod fanns det en plats i nästa års upplaga av Svenska Cupen i potten. Första halvlek tillhörde Lunds BK och Philip Mårtensson räddade Torn några gånger när halvtidsresultatet stannade vid 1-0. I den andra halvleken spelade Torn upp sig och Christopher Musonda kvitterade till 1-1 innan André Johansson kunde avgöra till Torns fördel i slutminuterna. Efter alla oavgjorda Derbymatcher kunde Torn äntligen besegra lokalrivalerna i Lunds BK och dessutom få en biljett till Svenska Cupen 2018 på köpet!

Några dagar senare var det åter igen dags för seriematch. Torn hade årets längsta bortaresa när man ställdes mot Vimmerby IF, ett lag som man inte mött tidigare. Vimmerby är ett lag som krigar i botten av årets serietabell. Det blev en händelserik matchinledning där Oscar Ahlgren hade gjort två mål för Torn redan efter elva minuter och däremellan hade Vimmerby också hunnit göra ett mål. Ställningen 1-2 stod sig sedan till den 62:a minuten då André Johansson avgjorde till Torns fördel genom att fastställa slutresultatet till 1-3.

Fyra dagar senare var det seriematch igen. Den här gången ställdes Torn mot Nybro som även de slåss i den nedre delen av tabellen. Förra säsongen blev det två oavgjorda resultat mot just Nybro, men årets upplaga av Torns IF visade sig vara för starka för gästerna. I en första halvlek som dominerades totalt av Torn fick man nöja sig med ett mål efter att Andreas Åkerlund äntligen fått hål på gästerna i den 31:a minuten. I andra halvlek hade Torn en sämre inledning, men efter ett snyggt nickmål av Tobias Karlsson i den 58:e minuten kändes det ändå tryggt och några minuter senare fastställdes slutresultatet till 3-0.

Så för en två veckor sedan idag avslutades vårsäsongen på absolut bästa sätt för Torns del. Hemmaderby mot Lunds BK i kanonväder inför rekordpubliken 910 personer på Tornvallen! Det var fjärde gången som lagen möttes i år, inklusive en träningsmatch. Torn rivstartade och redan efter en minut kunde man göra 1-0 efter att Niclas Lundberg spelat fram Andreas Åkerlund till ett öppet mål. 1-0 skulle stå sig matchen ut. Det var en match av Derbykaraktär där Torn fick kämpa för segern efter att ha haft en jobbig period under slutdelen av matchen. Inte en av de bättre insatserna spelmässigt, men en riktigt skön seger att ha med sig inför sommaruppehållet.

Efter en fullt godkänd, men ändå lite trevande, inledning av seriespelet så har Torn haft en helt fantastisk andra hälft av vårsäsongen.

Inför vårens sista match mot Lunds BK hade man inte bara en lång segersvit, utan man hade vunnit fem raka matcher med flera måls marginal och visat upp en jämnhet på en hög nivå oavsett motstånd, något vi inte har sett i Torn tidigare även om man ofta presterat bra mot topplagen.

Torn har också haft bra bredd och konkurrens i truppen under vårsäsongen. Ett tydligt exempel på detta var att man fortsatte vinna efter att skyttekungen Patrik Östlund blev skadad efter tio omgångar. Fram till omgång tio hade Östlund gjort cirka hälften av Torns mål i seriespelet, men Torn fortsatte alltså segerraden och vann även de sista fem matcherna under vårsäsongen.

Man måste även nämna den starka defensiven med de spelare som sällan hamnar i målprotokollet, men har en ack så viktig roll för att ett lag ska bli framgångsrikt. Fyra insläppta mål i premiären drar upp snittet, men efter det så har Torn i de senaste 15 tävlingsmatcherna endast släppt in sju mål, vilket följaktligen ger ett snitt på mindre än 0,5 mål i snitt per match!

Snart har halva tiden av det drygt fyra veckor långa matchuppehållet passerat. Nästa match är mot IFK Malmö fredagen den 28 juli klockan 19:00 på Tornvallen. Då jagar alltså Torn revansch mot det enda lag som man har förlorat mot så här långt i årets seriespel.

Det återstår att se hur det går efter sommaruppehållet, men laget har i alla fall skaffat sig ett mycket bra utgångsläge för att vara med länge i toppstriden och bäddat för att det kan bli en mycket spännande höstsäsong! Just nu leder Torn serien med fyra poängs marginal.

Vi ser fram emot en spännande höst och hoppas att ni kommer fortsätta följa oss här på hemsidan och i sociala medier men kanske framför allt på plats på Tornvallen!

Text: Andreas Wallerstig

Nyhetsarkiv
Välkommen 20242024-01-07 20:46
Välkommen till 20232023-01-01 17:30
Inför Torns IF - Gais2022-08-19 22:15
Tobbe är klar2022-07-20 15:00
Inför GAIS - Torns IF2022-05-06 19:00
Förlust mot IFK Malmö2022-03-13 21:53
Vinst igen för Torns IF2022-02-12 16:47
Tack till spelare2022-02-08 14:08
Nya tränare i herrlaget2021-12-08 21:51
Lundaderby på fredag2021-08-10 11:00
Kollaps i Lundaderbyt2021-06-21 16:30
Storseger mot IFK Malmö2021-03-24 19:51
Årskort 20212021-02-19 16:40
Seger över IFK Malmö2021-02-14 11:50
Tack Alexander Ekström!2021-01-07 11:45
Årets Tornare 20202020-12-22 13:30
Tack Robin Lindroos!2020-12-20 17:30
Förlust mot Lunds BK2020-11-11 17:00
Dino Mesic är tillbaka2020-08-21 10:25
Vi arbetar oss uppåt2020-08-07 09:15
Intervju med Rebin Asaad2020-06-09 18:05
Intervju med Noor Zadran2020-04-13 08:50
Intervju med Eddie Tran2020-04-07 13:20
Premiärträningen 20202020-01-16 18:05
Torn klart för DM-final2019-09-25 12:00
Tre nyförvärv klara2019-01-05 12:45
Årets Tornare 20182018-12-17 11:11
Torns IF 20182018-04-05 07:46
Unga - Gamla 4-32018-02-09 07:51
Herrseniorernas historia2018-01-29 10:05
Nu är vi igång 20182018-01-19 11:15
Serien lottad2017-12-21 13:05
Två omgångar kvar…2017-10-02 15:21
DM-finalen spikad2017-09-28 13:56
Svenska cupen lottad2017-08-03 13:23
Lunds BK - Torns IF, 0-02017-04-13 21:57
Nyförvärv nummer 62017-02-08 16:05
Nyförvärv nummer 52017-02-02 07:30
EMEKcupens slutspel2017-01-30 12:59
EMEKcupens gruppspel2017-01-24 08:10
EMEK-cupen2017-01-17 15:52
Nyförvärv nummer 32017-01-01 14:00
Nyförvärv nummer 22017-01-01 13:00
Nyförvärv nummer 12017-01-01 12:00
 
Huvudsponsor
Sponsorer
Twitter
Facebook
Instagram