Referat: Torns IF - Lunds BK
Torns IF - Lunds BK, 2-1 (1-0)
2018-07-14 00:41
Andreas Åkerlund tar emot publikens jubel efter segermålet. Foto: Göran Lenz/apb.se
Fredagen den 13:e var ingen otursdag för Torns IF. Det blev ännu en uddamålsseger i ett Lundaderby, den femte raka vinsten och tionde raka matchen utan förlust mot Lunds BK inom loppet av 30 månader. Dessutom var det med marginal ett nytt publikrekord på Tornvallen när 1311 åskådare såg kvällens Derby och Torn tog i alla fall tillfälligt över serieledningen i division 1 södra.
Se även:
Sammanfattning:
Som vi nästan hade vågat utlova på förhand så blev dagens Lundaderby jämt och spännande och med mer kamp än skönspel. För femte gången i rad slutade ett rafflande ”slaget om Lund” med att Torn vann med uddamålet.

Trots att matchen spelades mitt under semestertider så kunde alltså det tidigare publikrekordet på Tornvallen raderas ut med marginal och för första gånger noterades en publiksiffra på över 1000 personer i Stångby.

Matchen började ganska avvaktande och den stora publiken fick vänta ett tag på målchanserna. I den 17:e minuten hade Torn matchens första möjlighet när Tobias Karlsson avslutade på volley i straffområdet efter ett inlägg från höger. Bollen gick dock en bit utanför stolpen.

Några minuter senare, i matchminut 20, hade gästande Lunds BK sin första möjlighet när Jesper Möller fick chansen att avsluta från distans. Han fick iväg ett hårt, pressat skott som dock gick för rakt på för att vålla några problem för Torns målvakt Philip Mårtensson, som för övrigt var riktigt bra idag och gjorde några viktiga räddningar.

Den första riktigt heta målchansen kom först i den 38:e minuten och den resulterade också i matchens första mål. Det var Mouhammed-Ali Dhaini som lade grunden när han bröt ett uppspel strax utanför offensivt straffområde. Han fick fram bollen till Andreas Åkerlund utanför straffområdet som i sin tur hittade Astrit Seljmani till vänster i straffområdet som vinklade in 1-0 till Torn!

Torn gick till halvtidsvila med en 1-0-ledning efter att ha kopplat ett litet grepp i slutet av den första halvleken.

Den andra halvleken hettade till när vi hade kommit in i den 58:e minuten. Gästernas David Sax hade inte varit på planen i många sekunder när han ordnade en straff till Lunds BK. Det var en situation i den högra utkanten av Torns straffområde där han krockade med Daniel Hidefält Thulin. Precis innan sammanstötningen hade Sax klippt till bollen så han var bollförande. Straffen såg absolut ut att vara korrekt dömd, men det var ändå surt för Torn då situationen inte hade kunnat ge någon målchans eftersom bollen landade i Philip Mårtenssons trygga famn. Philip Mårtensson höll sånär på att rädda den efterföljande straffen, men han styrde bollen upp i nättaket, någon decimeter innanför ribban. När målet föll hade matchuret tickat upp till 60 minuter. Dubbel olycka för Torns IF som dessutom tvingades byta ut lagkapten Daniel Hidefält Thulin någon minut senare som en följd av smällen han fick vid straffsituationen.

Efter målet var det Lunds BK som höll i taktpinnen under en tiominutersperiod och gästerna hade ett jätteläge att ta ledningen i den 66:e matchminuten. Efter ett inspel från vänster längs marken så fick Andreas Birgersson chansen rakt framifrån bara några meter från mållinjen, men Philip Mårtensson svarade med en fin benparad.

I matchminut 74 försökte gästernas Jesper Möller sig på ett avslut på frispark från lång distans. Ett hårt och bra skott som dock inte kunde överlista Philip Mårtensson i Torns mål som kunde tippa ut bollen till ett inkast.

Efter en tung period så gjorde Torn det som vi fått se dem göra så många gånger de senaste säsongerna, man reste sig och lyckades få till ett segermål.

Efter ett lite längre Tornanfall med flera inlägg kom utdelningen för Torn när inhopparen André Johansson slog ett inlägg från höger där Andreas Åkerlund höll sig framme vid den bortre stolpen och med någon kroppsdel stötte in bollen i den lilla lucka som fanns mellan stolpen och gästernas målvakt Marcus Norman.

Lunds BK jagade ett kvitteringsmål under slutminuterna, bland annat ville man ha ytterligare en straff när David Sax ännu en gång gick omkull i samband med ett avslut i offensivt straffområde. Denna gång friade domaren och även denna gång såg domslutet ut att vara korrekt.

Gästernas bästa kvitteringsmöjlighet kom i den 93:e matchminuten då seriens skytteligaledare Andreas Birgersson höll sig framme på nytt. På ett inlägg från höger nickade han mot den första stolpen, men Philip Mårtensson var välplacerad och räddade ännu en gång. Matchen slutade därmed 2-1 till Torn.

Vi fick alltså vara med om ännu ett jämt och spännande Derby där Torn till slut drog det längsta strået och kunde vinna med uddamålet efter en kväll med fantastisk inramning på Tornvallen. 1311 personer hade alltså sökt sig dit och vi vill tacka er alla för att ni kom och bidrog till ännu en riktigt trevlig kväll för Torns del!

Nu njuter vi av ännu en Derbyseger och över känslan att få vara serieledare, åtminstone i några timmar.

Text: Andreas Wallerstig

Tränarkommentar:
Det var en magisk kväll igår att minnas. Publikrekord, vinst och arrangemanget höll som vanligt högsta klass. Inramningen och matchen likaså.

Kanske inte den bästa matchen i år men spännande var det i varje fall. Bägge lagen bjöd till kamp precis som det ska vara i ett hett derby. Hårt men juste rakt igenom. Tycker vi gör en ok första halvlek och ledningen kändes bra när vi gick in till halvtid. I andra halvlek tog LBK över och skapade ett par vassa chanser. Vi tog oss tillbaka in i matchen några minuter innan vinstmålet och när det kom så var känslan otroligt bra. I matchens slutskede skapade LBK ett par vassa chanser men Philip stod rätt varje gång. En efterlängtad slutsignal föll efter 94 minuter.