Torns IF - Lunds BK, 1-0 (1-0)
2017-06-27 22:07
Glädje i Torn efter det som skulle visa sig vara segermålet. Foto: Göran Lenz/apb.se
För första gången i seriesammanhang slutade derbyt mellan Torns IF och Lunds BK inte oavgjort. Redan efter en dryg minut avgjorde Andreas Åkerlund till Torns fördel med vad som skulle bli matchens enda mål. Hela 910 personer hade sökt sig till Tornvallen i Stångby för kvällens Lundaderby. Nytt publikrekord!
Länkar till nyhetssidor:

Matchbilder:

Sammanfattning:

Vårsäsongen är över och man måste säga att det gått över all förväntan för Torns IF!

Efter en okej inledning där man efter den inledande förlusten i seriespelet tog en del poäng utan att spelet alltid var på topp, så har Torn verkligen imponerat under en längre period. Dagens vinst var den sjunde (!) raka i seriespelet och dessutom besegrade man ju Lunds BK i DM för ett par veckor sedan.

I seriespelet inledde man som bekant med förlust borta mot IFK Malmö. Därefter har det blivit 13 (!) raka matcher utan förlust i seriespelet och femton stycken matcher om man inkluderar cupmatcherna.

Hemma på Tornvallen har man varit oerhört stabila. I seriespelet har man vunnit samtliga sju hemmamatcher och har målskillnaden 15-1 (det enda insläppta målet kom när man redan ledde med 4-0 mot Österlen FF).

Torn har verkligen bäddat väl för sig och vi kan se fram emot en spännande höstsäsong.

Nu till dagens match där Torn rivstartade och kom fram i ett par attacker direkt i matchinledningen, vilket med facit i hand skulle visa sig bli avgörande.

Matchen var bara en dryg minut gammal när Niclas Lundberg vann boll djupt in på offensiv planhalva. Han tog sin in i straffområdet från högersidan och tog sig ner mot kortlinjen till höger om målet innan han spelade bollen snett-inåt-bakåt till Andreas Åkerlund som kunde slå in 1-0 i öppet mål.

Med knappa kvarten spelad hade Torn en fin möjlighet att utöka sin ledning när Niklas Nilsson fick ett utmärkt skottläge efter en hörna, men skottet gick utanför.

Lunds BK hade en bra kvitteringsmöjlighet efter en halvtimmes spel efter ett vänsterinlägg som gav ett öppet läge vid den bortre stolpen, men Philip Mårtensson i Torns mål gjorde en fin parad.

I den andra halvleken kändes det inledningsvis som om Torn hade ganska god kontroll på händelserna.

Tidigt i halvleken var det en straffsituation när André Johansson var på väg att rinna igenom gästernas försvar. Torn hade även en frispark i utmärkt läge som en bortaspelare i muren lyckades nicka bort samt ett avslut från Tobias Karlsson som inte var långt borta från att ge utdelning.

Under den sista fjärdedelen av matchen blev Torn dock stundtals tillbakapressade av Lunds BK och gästerna var farligt framme i Torns straffområde några gånger, även om man inte fick till någon hundraprocentig målchans.

Det blev en nervös avslutning som bjöd på mer kamp än skönspel, men där Torn kunde jubla när domaren blåste av i den 93:e minuten.

Efter fem raka segrar i seriespelet med flera måls marginal för Torns del så ska det erkännas att segern den här gången satt ganska hårt inne och att Torn inte gjorde någon av sina bättre matcher spelmässigt om man jämför med hur det har sett ut på sistone. Men det viktiga var dock att man avgick med segern inför rekordpublik på hemmaplan, 910 åskådare, varav det lät som om merparten höll på Torn. Tack för att ni kom!

Text: Andreas Wallerstig

Tränarkommentar:
Matchen idag hade allt. Bra inramning och två lag som tog ut varandra. Vi hade redan innan bestämt oss för att starta i ett ursinnigt tempo vilket vi också gjorde. Lundberg kom runt på sin kant två gånger de första minuterna och på andra inspelet blev det en retur som Åkerlund rakade in mitt i målet. Vi fortsatte spela tryggt och avslappnat men tappade sedan spelet en period och LBK kom in i matchen. Philip gör ju en kanonräddning mitt i halvleken på ett skott från nära håll.

I halvlek pratade vi om att komma ut och ta tag i matchen igen och förlägga spelet på motståndarnas planhalva. Tycker också vi gjorde det inledningsvis. Sedan har LBK en period sista 20-25 där man lyfter långt mot vår backlinje och det gillar vi. Det är ett par chanser åt bägge håll men vår organisation och att alla dessutom underkastar sig försvarsspelet gör att vi vinner matchen. Helt fantastiskt skönt när domaren blåser av.

Vi leder serien med marginal och gör man det efter 14 omgångar och dessutom med fyra poäng så gör man det rättvist. Vi har inte förlorat sedan första omgången. Vi har byggt en otrolig svit på denna nivån skulle jag vilja påstå. Jag vill framhålla hela truppen. De som skall framhållas är också de i truppen som inte fått så mycket speltid. Ändå pushar man på och är positiva till de som spelar och det är viktigt. Det inger respekt.

Idag passar jag också på att hylla alla som hjälpte till att göra dagens match till en minnesvärd händelse. Då menar jag alla som är där idag och hjälper till med inträde, grillning, kiosk och allt annat. Det bidrar i högsta grad till att Torns IF är en speciell förening.

Då önskas alla en trevlig sommar, spelare, ledare och alla andra som läser detta. Vi ses den 17 juli.