Torns IF - Österlen FF, 4-1 (3-0)
2017-05-28 20:14
Ett av Puttes tre mål på väg in. Foto: Göran Lenz/apb.se
Artikeln uppdaterad måndag 29/5. Den förväntade spänningen infann sig aldrig riktigt i toppmötet mellan Torn och Österlen. Redan efter 25 minuters spel hade Torn en 3-0-ledning och kunde därefter hålla undan till en relativt enkel seger.

Sammanfattning (publicerad måndag)

På ett Tornvallen som bjöd på sommarväder fullbordade Torn igår en fantastisk vecka då man besegrade de tidigare serieledarna Österlen FF med klara 4-1.

Det blev alltså full pott, sex poäng, på Tornvallen under veckan när ettan och tvåan inför veckans omgångar var på besök. Nu är det Torn som är i serieledning, åtminstone fram till ikväll när IFK Berga har möjlighet att överta den. Det är många lag som fått känna på att vara i förarsätet i årets upplaga av division 2 östra Götaland.

Veckans matcher för tankarna fem år tillbaka i tiden. Då vann Torn borta mot Sölvesborg med just 4-1 och efter matchen skrev en skribent för fotbolliblekinge.se om hur Torn bemästrade det gröna fältets schack och var pålästa om hur man kunde utnyttja sina motståndares svagheter. Något som Torn lyckades väl med även i veckans båda matcher.

Med en genomtänkt taktik och en glödhet Patrik ”Putte” Östlund längst fram lyckades Torn med det mesta i början av gårdagens match mot Österlen.

Torn straffade Österlen gång på gång i början på matchen. Redan efter sex minuters spel kom 1-0 efter ett välplacerat avslut från Patrik Östlund i straffområdet.

I den 18:e minuten rann Patrik Östlund igenom och hann precis före gästernas målvakt till bollen. Han petade bollen förbi målvakten och kunde därefter från en position till höger djupt nere i straffområdet rulla in 2-0 i öppet mål (bilden ovan visar 2-0-målet).

Redan i den 22:a minuten trodde vi att Putte hade fullbordat sitt hattrick, men den assisterande domaren hade lyft flaggan och målet blev underkänt.

3-0 kom dock bara några minuter senare, Putte spelades fram till ett friläge med målvakten mitt i straffområdet, men spelade vidare till Andreas Åkerlund som kunde slå bollen i öppet mål.

Resten av den första halvleken kändes det som att Torn hade god kontroll och mycket väl kunde ha gjort ytterligare mål genom Niclas Lundberg som hade fina möjligheter.

I den andra halvleken hade Torn genom André Johansson ett bra avslut efter två minuters spel. Skottet gick i den bortre stolpen.

Någon minut senare kom dock 4-0. Patrik Östlund gjorde sitt tredje mål för eftermiddagen. Målet kom efter att han satt press på målvakten när denne skulle rensa bort en bakåtpassning och Putte hann fram för att blockera rensningen och kunde sen slå bollen i öppet mål.

Efter 4-0 fick Österlen något mer att säga till om och vi kunde också skönja lite slarv och nonchalans i Torns annars så stabila försvarsspel. Philip Mårtensson i Torns mål fick göra några bra räddningar innan han tillslut fick släppa in sitt första mål i en tävlingsmatch på Tornvallen i år. Det var inte långt ifrån att Philip lyckades freda målet även på inhopparen Omar Khattabs avslut i straffområdet, han var på bollen, men lyckades inte styra den utanför.

Efter Österlens reducering till 4-1 så skärpte Tornspelarna till sig på nytt och Torn var närmast ytterligare ett mål i matchens slutskede. André Johansson hade ett tungt skott på övertid, men målvakten var rätt placerad och kunde parera och slutresultatet stannade vid 4-1.

Efter veckans urladdningar får nu Torn ladda om till den svåra bortamatchen mot Hässleholms IF på fredag kväll.

Ursprunglig matchanalys av tränare Ringhov (publicerad söndag)

Tycker vi gör en mycket bra laginsats. Vi fick Österlen precis dit vi ville. Det blev precis som vi förutspått. Vi lät de få boll felvända och med ett aggressivt försvarsspel kunde vi sedan straffa dom gång på gång. Smakstart med 1-0 efter 6 minuter. Sedan när det stod 3-0 efter ca 25 minuter kändes matchen avgjord. Lundberg hade två jättechanser innan halvlek så 3-0 var i underkant.
Vi sa i halvlek att vi skulle våga fortsätta spela och inte bli försiktiga. Puttes tredje för dagen, 4-0 kom i den 50 minuten och då kändes det definitivt avgjort. Österlens tröstmål kom inte förrän med tjugo minuter kvar.

Vi gör en gedigen insats rakt igenom. Vi gjorde precis som vi sagt och det gav oss tre poäng. Nu njuter vi och sedan börjar vi rikta fokus mot fredagens match mot Hässleholms IF på bortaplan.

Text: Andreas Wallerstig